menu icon menu icon
blog - Pepijn Lammar

Subsidieaanvraag voor documentaires

10-03-2023

In maart 2018 vertoont Docville naar jaarlijkse gewoonte acht dagen lang nationale en internationale documentaires. Dat aan de creatie van zo’n documentaire een serieus kostenplaatje hangt, verbaast niemand. Maar waar vinden filmmakers het budget om aan zo’n grootschalige productie te beginnen? En zijn deze budgetten alleen voor de grote productiehuizen of kan je daar als beginnende documentairemaker ook beroep op doen?

De grote spelers

Wat betreft de financiering voor documentaires die op Vlaams grondgebied worden gemaakt, zijn er twee grote spelers in het veld. Aan de ene kant is er Screen Flanders die tussen de 40.000 en 250.000 euro per productie aanbiedt. Screen Flanders krijgt jaarlijks een budget van het Vlaams Gewest en mag deze uitbesteden aan audiovisuele producties (op voorwaarde dat een deel van dit budget in het Vlaams Gewest zelf wordt uitgegeven). Deze subsidies zijn echter voorbehouden voor productiehuizen.

Aan de andere kant staat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) dat subsidies aanbiedt in opdracht van de Vlaamse regering. Het VAF biedt steun in verschillende fases van het creatieproces: scenariosteun, ontwikkelingssteun en productiesteun. Per aparte fase is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. Bij documentaires kan tot 90% van het totale budget vergoed worden. Dit budget wordt per productie afzonderlijk afgesproken. Zowel individuen als productiehuizen kunnen aanvragen doen. Alle details hierover staan helder op de website van het VAF uitgelegd.

Wordt je film niet enkel in Vlaanderen opgenomen? Dan kan je ook terecht bij Screen Brussels of Wallimage voor financiering. En dan is er natuurlijk ook de tax shelter, de fiscale regeling die de productie van audiovisuele werken aanmoedigt door Belgische (of in België gevestigde) vennootschappen een aanzienlijk fiscaal voordeel te geven op investeringen in een audiovisueel werk. Houd in de loop van april de blog van Amplo in de gaten voor een meer uitgebreid dossier over de tax shelter in de audiovisuele sector.

En anders?

Ben je een beginnende filmmaker en wil je iets creëren? Liep je een subsidie mis of denk je dat je project te klein is om een fonds bij het VAF vast te krijgen? Probeer ook eens outside the box the denken! Als je een documentaire wil maken, kan je eens kijken naar het thema zelf: vluchtelingen, vrouwenrechten, Brussel, enz. Er zijn vast wel organisaties in de (socio-)culturele sector die daarvoor budget vrijmaken! Geregeld komen er ook projectsubsidies vrij voor starters. Zo was er bijvoorbeeld onlangs nog een talentenoproep van Zinnema of kan je, als je jong bent en in Brussel woont, terecht bij het À Fonds. Ook regionaal valt er geregeld wat te rapen.

Met een beetje denk- en zoekwerk lukt het wel om subsidies vast te krijgen. Vind je niets dat bij jouw idee past, of kreeg je een negatief antwoord op je subsidieaanvraag? Er zijn ook nog andere wegen om aan investeringen te geraken. Denk maar aan sponsors, investeerders of crowdfunding. Zeker dit laatste zal je heel wat succes kunnen bieden als je een goed idee hebt!

Wat kan Amplo voor een beginnend filmmaker betekenen? ontdek het hier

share this

blog

Amplo is trotse sponsor van illustratief & TUIGfestival.

TUIG bezieler Jens Dawn vertelt over de geweldige chaos van TUIGfestival

Lees meer

blog

Als trotse partner van Anima, financiert Amplo de award voor Beste Studentenfilm.

Met het poëtische Jan wint Febe Van Avermaet de prijs voor Beste Belgische Studentenfilm op Anima Festival

Lees meer

blog

Flexi-jobs: wat verandert er in 2024?

Op 1 januari 2024 veranderde de regelgeving rond flexi-jobs. Er kwamen nieuwe sectoren bij en de minimumlonen en werkgeversbijdragen zijn aangepast. Lees verder voor de details en voordelen van de belangrijkste nieuwigheden.

Lees meer