menu icon menu icon
blog - Amin Dridi

Dubbel betaald worden?

18-05-2021

Wat met dubbele betaling op feestdagen, vakantiegeld en eindejaarspremie?

Heeft een freelance werknemer recht op dubbele betaling als hij/zij werkt op feestdagen? Ja, daar bestaat een strikt juridisch kader voor. Het is zelfs geen keuze van de werkgever, maar een wettelijke verplichting. De opdrachtgever/werkgever dient dat te betalen (via het betrokken SBK of payrollbedrijf) . Maar, gezien men in de praktijk meestal een loon afspreekt waar alles is inbegrepen, voorziet Amplo daar een provisie (*) voor in de coefficient. Op die manier wordt een feestdag dus dubbel uitbetaald aan de freelancers zonder dat daar iets extra voor gefactureerd wordt aan de werkgver.

Ook als je de dag voor of na een feestdag werkt ontstaat er recht op een stuk bijkomend loon. Je kan dat recht niet "afstaan".

Werk je via een andere tussenpersoon dan Amplo, dan verandert er niets. Ook zij hebben daar geen keuze in en moeten feestdagen uitbetalen. Als die niet in de coëfficient inbegrepen is, zal men die in principe extra factureren aan de opdrachtgever bovenop wat afgesproken werd aan loon. Maak daar goede afspraken over.

De meeste opdrachtgevers verwachten absoluut geen bijkomende facturen, en sommige tussenpersonen hanteren een onduidelijke policy op dat vlak.

Dezelfde logica is ook van toepassing op de eindejaarspremie (**), het vakantiegeld en gewaarborgd loon bij ziekte. Ook dat moeten Amplo en andere werkgevers/tussenpersonen op de freelance-markt uitbetalen, en kan niet geweigerd noch afgestaan worden. In de praktijk gebeurt dit door een kleine bijdrage in de coëfficient te provisioneren of door een bijkomende factuur aan de opdrachtgever.

Men mag je bijvoorbeeld ook niet vragen je contract te annuleren als je ziek valt. Er bestaat een wettelijke verplichting tot uitbetalen van een gewaarborgd loon bij ziekte.

* Een provisie betekent dat bij elke tewerkstelling een deeltje opzij wordt gehouden voor het werk op feestdagen, ziekte, eindejaarspremie, etc. Het is gebaseerd op het solidariteitsprincipe (zoals sociale zekerheid) waarbij iedereen evenveel bijdraagt maar er daarom niet persé evenveel uithaalt.

** Bedrag en drempels kunnen verschillend zijn naar gelang de sector of het bedrijf.

Meer info:

Blog over feestdagen op AMplo.be

Blog over eindejaarspremie op AMplo.be

Blog over vakantiegeld op AMplo.be

share this

blog

Amplo is trotse sponsor van illustratief & TUIGfestival.

TUIG bezieler Jens Dawn vertelt over de geweldige chaos van TUIGfestival

Lees meer

blog

Als trotse partner van Anima, financiert Amplo de award voor Beste Studentenfilm.

Met het poëtische Jan wint Febe Van Avermaet de prijs voor Beste Belgische Studentenfilm op Anima Festival

Lees meer

blog

Flexi-jobs: wat verandert er in 2024?

Op 1 januari 2024 veranderde de regelgeving rond flexi-jobs. Er kwamen nieuwe sectoren bij en de minimumlonen en werkgeversbijdragen zijn aangepast. Lees verder voor de details en voordelen van de belangrijkste nieuwigheden.

Lees meer