menu icon menu icon
blog - Francois-Xavier Kernkamp

De grens oversteken als (freelance) werknemer: de coronaregels

17-02-2021
Close-up%20image%20of%20a%20television%20professional%20rig%20broadcasting%20from%20Notre%20Dame%20Cathedral%20surroundings%20in%20Paris%20after%20the%20fire%20which%20destroyed%20the%20roof%20of%20the%20building%20on%2015%20April%202019

Sinds 27 januari 2021 mag je de Belgische grens alleen oversteken – in beide richtingen – als je een Verklaring op eer op zak hebt. Met die verklaring bewijs je dat je reis essentieel is, bijvoorbeeld om professionele redenen. De regel geldt voorlopig tot 1 april 2021. Dit moet je weten:

Verklaring op eer: waarvoor dient het en waar vind ik het?

Er gelden verschillende essentiële redenen waarvoor je toch de grens met België mag oversteken. Van co-ouderschap en studies, tot een begrafenis of een medisch issue. Bekijk hier de volledige lijst van essentiële reizen.

Reis je om één van die redenen van en naar België, dan ben je verplicht om een ingevulde en ondertekende Verklaring op eer bij je te hebben. Dat geldt dus ook voor reizen in het kader van een freelance werkopdracht of een andere professionele verplaatsing.

Moet ik een Verklaring op eer invullen?

Als je de grens oversteekt, móet je een ingevulde Verklaring op eer bij je hebben. Dat is verplicht voor alle professionele verplaatsingen, ongeacht de duur ervan. Of je nu snel iets moet oppikken voor je werkgever in een buurland, of je voor een project een maand naar Spanje reist, of als grensarbeider dagelijks de grens passeert.

Geen Verklaring op eer op zak? Dan kan jouw toegang tot het Belgische grondgebied geweigerd worden.

Let op:

  • Je vult de Verklaring op eer in voor je vertrekt en houdt ze de hele reis op zak.
  • Als grensarbeider moet je de verklaring maar eenmalig invullen voor je regelmatige verplaatsingen. Dat hoeft dus niet elke dag opnieuw. Je moet wel voor elke reden een verklaring bijhebben. Als bewoner van een grensgebied heb je dus een aparte verklaring nodig om bijvoorbeeld over de grens een opleiding te volgen.
  • Reis je met een vervoerder (zoals een vliegtuig, schip of trein buiten de EU/Schengenzone), dan zal die bij vertrek én aankomst je Verklaring op eer vragen.
  • Kom je uit een land buiten de EU/Schengenzone België binnen, dan heb je in principe geen Verklaring op eer nodig, maar dan moet uit andere officiële documenten blijken dat je reis essentieel is.

Moet ik in quarantaine of mij laten testen?

Of je na je professionele reis verplicht getest moet worden of in quarantaine moet, hangt af van deze voorwaarden:

1. Je keert terug uit een rode zone,

2. Je bent langer dan 48 uur in het buitenland geweest,

3. Én je zal langer dan 48 uur in België blijven.

Als je niet met het vliegtuig of per boot komt, óf je komt niet met de bus of trein uit een land buiten de EU/Schengenzone, hoef je sowieso niet in quarantaine of je laten testen.

Extra documenten voor vlieg- en bootreizen en langere verblijven

Naast een Verklaring op eer moet je als werknemer onder bepaalde omstandigheden ook een PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) invullen.

  • Als je langer dan 48 uur in België zal verblijven én langer dan 48 uur in het buitenland verbleef.
  • Als je reist per vliegtuig, schip of boot.
  • Als je met een trein of bus van buiten de EU/Schengenzone komt.

Duid je op je PLF aan dat je een werknemer bent die om professionele redenen de grens oversteekt, dan moet je werkgever ook een BTA (Business Travel Abroad) invullen. Het certificaatnummer van dat BTA-formulier geldt dan op je PLF als bewijs voor de professionele aard van je oversteek.

Moet ik als werkgever iets in orde brengen zodat mijn werknemers of freelancers de grens mogen oversteken?

In principe liggen de verplichtingen allemaal bij je werknemers. Ben je werkgever, dan hoef je dus niets te doen wanneer je freelancers of vaste werknemers de grens eenmalig of regelmatig oversteken. Het speelt wel in je eigen voordeel om hen eraan te herinneren om een Verklaring op eer te downloaden en in te vullen. Hebben ze die niet op zak, kan hen de toegang tot België immers geweigerd worden.

Let op! Moeten je werknemers voor meer dan 48 uur de grens over en nemen ze bijvoorbeeld het vliegtuig? Dan moet jij hen als werkgever wel het certificaatnummer van een ingevulde BTA bezorgen.

Voorbeelden uit de praktijk

VB 1 | Belgische location hunter voor 1 dag naar Duitsland

Je bent een Belgische freelance location hunter die voor 1 dag in Duitsland op zoek moet naar locaties voor de opnames van een tv-serie.

  • Je hebt een Verklaring op eer nodig om aan te tonen dat je om een essentiële (professionele) reden de grens oversteekt.
  • Je hebt geen ingevulde PLF nodig, en geen BTA-nummer van je werkgever want je verblijft minder dan 48 uur in Duitsland.
  • Je moet niet in quarantaine en hoeft je niet te laten testen want je verblijft minder dan 48 uur in Duitsland.

VB 2 | Belgische acteur voor 2 weken naar Frankrijk voor opnames

Je bent een Belgische acteur die 2 weken in Frankrijk een jeugdfilm gaat opnemen.

  • Je hebt een Verklaring op eer nodig om aan te tonen dat je om een essentiële (professionele) reden de grens oversteekt.
  • Je hebt een ingevulde PLF nodig, en een BTA-nummer van je werkgever want je verblijft langer dan 48 uur in Frankrijk.
  • Je moet na thuiskomst in quarantaine en je verplicht laten testen want je verbleef langer dan 48 uur in Frankrijk.

VB 3 | Nederlandse technicus die dagelijks in België gaat werken

Je bent een Nederlandse technicus die dagelijks de grens met België oversteekt om in ons land te werken.

  • Je vult eenmalig een Verklaring op eer in om aan te tonen dat je om een essentiële (professionele) reden de grens oversteekt. Je hebt die verklaring dagelijks bij je.
  • Je hebt geen ingevulde PLF nodig, en geen BTA-nummer van je werkgever want je verblijft telkens minder dan 48 uur in België.
  • Je moet niet in quarantaine en hoeft je niet te laten testen want je verblijft telkens minder dan 48 uur in België.

Nog vragen over werken in het buitenland?

Contacteer dan snel een Amploconsulent

share this

blog

Amplo is trotse sponsor van illustratief & TUIGfestival.

TUIG bezieler Jens Dawn vertelt over de geweldige chaos van TUIGfestival

Lees meer

blog

Als trotse partner van Anima, financiert Amplo de award voor Beste Studentenfilm.

Met het poëtische Jan wint Febe Van Avermaet de prijs voor Beste Belgische Studentenfilm op Anima Festival

Lees meer

blog

Flexi-jobs: wat verandert er in 2024?

Op 1 januari 2024 veranderde de regelgeving rond flexi-jobs. Er kwamen nieuwe sectoren bij en de minimumlonen en werkgeversbijdragen zijn aangepast. Lees verder voor de details en voordelen van de belangrijkste nieuwigheden.

Lees meer