menu icon menu icon
blog - Fien Meynendonckx

Artisan Platform en Amplo/Paymate versterken de creatieve sector

29-06-2023

Studenten in creatieve sectoren kansen bieden op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd creatieve freelancers en bureaus ondersteunen? Artisan Platform doet het allemaal, mede dankzij een partnership met Amplo.

In 2022 richtten Thomas De Clerck en Vince Devos Artisan Platform op. Ze ervaarden zelf hoe groot de sprong van een creatieve studie naar het werkveld was, en engageerden zich om een nieuwe lichting artiesten naar een bestendige carrière te leiden. Via hun platform doen studenten onmisbare praktische ervaringop in sectoren als fotografie, grafisch ontwerp, copywriting en meer.

Missie: de Belgische creatieve sector versterken

“Ik ben al mijn hele leven muzikant, maar toen ik een studiekeuze moest maken, koos ik toch voor de ‘veilige’ optie van meertalige communicatie.” Met die enkele zin legt Thomas het ontstaan van Artisan Platform uit. Samen met cofounder Vince wil hij voorkomen dat studenten hun passie zomaar wegwuiven uit angst dat ze er later hun brood niet mee zullen verdienen.

“Dankzij Artisan Platform voeren studenten real-life opdrachten uit voor creatieve freelancers. Wanneer die freelancers zelf geen tijd hebben, kunnen ze een opdracht voor een klant goedkoop uitbesteden aan een student. Op die manier krijgen studenten waardevolle feedback, breiden ze hun netwerk uit en bouwen ze aan hun portfolio. Zo hebben ze iets concreets in handen wanneer ze afstuderen.”

“In studies grafisch ontwerp leren studenten heel conceptueel werken, terwijl ze in de realiteit juist plastisch moeten werken en mock-ups moeten maken. Zoiets leer je alleen door echte opdrachten uit te voeren.”

Het unieke concept van Artisan Platform biedt voordelen aan studenten en opdrachtgevers:

● Het is flexibeler dan een vaste studentenjob of stage

● Het leert studenten belangrijke softskills, zoals de prijs bepalen voor hun werk, of het verschil tussen nettoloon en facturatiebedrag

● Het leert studenten zichzelf te verkopen op een persoonlijke pagina

● Het biedt creatieve professionals de kans om hun klantenbestand uit te bouwen en meer opdrachten aan te nemen.[1]

Artisan Platform praktisch

Wie kan zich inschrijven?

Alle studenten uit creatieve sectoren kunnen zich inschrijven: fotografen, graphic designers, illustratoren, ontwerpers, copywriters, audio engineers, enzovoort.

Wanneer je een profiel aanmaakt op het platform, verifieert Artisan Platform dat je student bent. Daarna krijg je de toegang om een advertentie te plaatsen die opdrachtgevers te zien krijgen, met een foto, je uurtarief en je portfolio. Zo dient Artisan Platform ook als een simulatie van de arbeidsmarkt, waarop je jouw diensten moet verkopen.

Wie kan opdrachtgever zijn?

In principe kan iedereen een opdrachtgever zijn, maar er is één belangrijke voorwaarde: je moet zelf duidelijk je opdracht kunnen pitchen en eindredacteur kunnen zijn van het resultaat. Je kan een student goedkoop inschakelen, maar je dient ook als mentor. Daarom gaat de voorkeur uit naar professionele freelancers, creatieve bureaus en organisaties met een communicatiedienst.

Wat doet Artisan Platform?

Artisan Platform koppelt opdrachtgevers aan studenten en wil op termijn een brug vormen tussen afgestudeerden en werkgevers, door hen ook na hun studies naar een juiste werkplek te leiden.

“Artisan is een End to End (E2E) oplossing voor studenten. Via blogartikelen leren ze de beste aanpak voor opdrachten. In die opdrachten verfijnen ze hun inhoudelijke skills en na het afstuderen brengen wij hen in contact met werkgevers.”

Artisan Platform x Paymate, online payrolltool van Amplo

Wanneer een student en een opdrachtgever onderling tot een overeenkomst komen, betaalt de opdrachtgever op voorhand aan Artisan Platform. “Wij plaatsen de fee op een geblokkeerde rekening tot de opdracht succesvol is afgerond. Zo garanderen we dat de betaling voor beide partijen eerlijk en veilig verloopt.”

“We willen dat onze studenten als jobstudent kunnen werken en geen student-zelfstandigen moeten worden. Om hun administratie te vereenvoudigen, is onze samenwerking met Amplo essentieel. Als HR-partner van de creatieve industrie is Amplo helemaal mee met ons verhaal, en helpen zij ons echt om een verschil te kunnen maken.”

“Dankzij de online payrolltool Paymate van Amplo zijn onze jobstudenten veilig en correct ingeschreven, maar genieten ze toch van de flexibiliteit die eigen is aan de creatieve sector.”

Wat kan Amplo doen voor jou als opdrachtgever?


share this

blog

Als trotse partner van Anima, financiert Amplo de award voor Beste Studentenfilm.

Met het poëtische Jan wint Febe Van Avermaet de prijs voor Beste Belgische Studentenfilm op Anima Festival

Lees meer

blog

Flexi-jobs: wat verandert er in 2024?

Op 1 januari 2024 veranderde de regelgeving rond flexi-jobs. Er kwamen nieuwe sectoren bij en de minimumlonen en werkgeversbijdragen zijn aangepast. Lees verder voor de details en voordelen van de belangrijkste nieuwigheden.

Lees meer

blog

Als trotse partner van FFO, financiert Amplo mee de award voor Beste Kortfilm.

Met Een mild gebaar ontving regisseur Ann-Julie Vervaeke de prijs voor beste kortfilm op het afgelopen Filmfestival van Oostende. Amplo is een van de trotse sponsors van deze prijs.

Lees meer