menu icon menu icon
blog - Manon Vadelorge

Veiligheidspaspoort voor de podiumkunsten- en eventsector gelanceerd.

14-06-2023

Werken in de podium- en eventsector is niet zonder risico.

Technici werken dikwijls in heel verschillende statuten samen en zijn niet altijd permanent in dienst. Vaak lopen opdrachten zonder problemen, maar als er ongevallen voorkomen, zijn ze dikwijls ernstig. Om enkele basiscompetenties voor veilig werken te kunnen garanderen, lanceerde het Sociaal Fonds Podiumkunsten op donderdag 1 juni, samen met partners in de sector en het onderwijs, het veiligheidspaspoort. Men kan dit nieuwe certificaat behalen door te slagen voor een schriftelijk examen én een praktijkassessment. Het digitaal leertraject bereidt de deelnemers voor op beide proeven.

Het veiligheidspaspoort bouwt verder op ETTE, een cursus rond veilig werken in de podiumkunsten- en eventsector. Sectorvertegenwoordigers uit verschillende Europese landen stelden hierin tien essentiële veiligheidscompetenties centraal. Het veiligheidspaspoort wordt erkend door elk van de landen die zich aansluit bij de certificerende organisatie ETTEC. Zo ontstaat er een gedeelde standaard voor wat veilig werken in de podiumkunsten- en eventsector in Europa betekent. Op deze manier weet ook voortaan een Belgische werk- en opdrachtgever of zijn Zweedse technicus werkt volgens Europese veiligheidsstandaarden, en kan omgekeerd een Belgische podiumtechnicus vlotter aan de slag in andere Europese landen.

Het leerplatform om het veiligheidspaspoort te behalen staat nu open voor alle geïnteresseerden via veiligheidspaspoort.be of www.safetypassport.eu. Vanaf de zomer kunnen in Vlaanderen de online examens individueel worden afgelegd en vanaf het najaar start de uitrol van de praktijkassessments. Indien je slaagt voor beide testen, behaal je het veiligheidspaspoort. Het leerplatform is gratis te gebruiken en vanaf september ook beschikbaar in het Engels. Meer talen volgen later. Het paspoort is geen verplichting om te werken in de sector, maar het kan op termijn wel gevraagd worden door werk- of opdrachtgevers.

Meer informatie over het project?

https://www.safetypassport.eu

share this

blog

CUT TO: GENT kijkt terug op een geslaagde editie

Het festival brengt filmmakers samen en biedt het publiek een inspirerende mix van onder meer films, workshops en netwerkmomenten.

Lees meer

blog

Unwrap festival voor professionals en studenten uit de entertainmentsector

Van 12 tot 14 oktober kan je in Kortrijk naar Unwrap, een crossover festival waar professionals, opleidingen, start-ups en freelancers uit de entertainment- en gamesector elkaar ontmoeten.

Lees meer

blog

Artisan Platform en Amplo/Paymate versterken de creatieve sector

Artisan Platform en Paymate, de payroll service van Amplo, versterken de creatieve sector

Lees meer