menu icon menu icon
blog - Manon Vadelorge

Veiligheidspaspoort voor de podiumkunsten- en eventsector gelanceerd.

14-06-2023

Werken in de podium- en eventsector is niet zonder risico.

Technici werken dikwijls in heel verschillende statuten samen en zijn niet altijd permanent in dienst. Vaak lopen opdrachten zonder problemen, maar als er ongevallen voorkomen, zijn ze dikwijls ernstig. Om enkele basiscompetenties voor veilig werken te kunnen garanderen, lanceerde het Sociaal Fonds Podiumkunsten op donderdag 1 juni, samen met partners in de sector en het onderwijs, het veiligheidspaspoort. Men kan dit nieuwe certificaat behalen door te slagen voor een schriftelijk examen én een praktijkassessment. Het digitaal leertraject bereidt de deelnemers voor op beide proeven.

Het veiligheidspaspoort bouwt verder op ETTE, een cursus rond veilig werken in de podiumkunsten- en eventsector. Sectorvertegenwoordigers uit verschillende Europese landen stelden hierin tien essentiële veiligheidscompetenties centraal. Het veiligheidspaspoort wordt erkend door elk van de landen die zich aansluit bij de certificerende organisatie ETTEC. Zo ontstaat er een gedeelde standaard voor wat veilig werken in de podiumkunsten- en eventsector in Europa betekent. Op deze manier weet ook voortaan een Belgische werk- en opdrachtgever of zijn Zweedse technicus werkt volgens Europese veiligheidsstandaarden, en kan omgekeerd een Belgische podiumtechnicus vlotter aan de slag in andere Europese landen.

Het leerplatform om het veiligheidspaspoort te behalen staat nu open voor alle geïnteresseerden via veiligheidspaspoort.be of www.safetypassport.eu. Vanaf de zomer kunnen in Vlaanderen de online examens individueel worden afgelegd en vanaf het najaar start de uitrol van de praktijkassessments. Indien je slaagt voor beide testen, behaal je het veiligheidspaspoort. Het leerplatform is gratis te gebruiken en vanaf september ook beschikbaar in het Engels. Meer talen volgen later. Het paspoort is geen verplichting om te werken in de sector, maar het kan op termijn wel gevraagd worden door werk- of opdrachtgevers.

Meer informatie over het project?

https://www.safetypassport.eu

share this

blog

Amplo is trotse sponsor van illustratief & TUIGfestival.

TUIG bezieler Jens Dawn vertelt over de geweldige chaos van TUIGfestival

Lees meer

blog

Als trotse partner van Anima, financiert Amplo de award voor Beste Studentenfilm.

Met het poëtische Jan wint Febe Van Avermaet de prijs voor Beste Belgische Studentenfilm op Anima Festival

Lees meer

blog

Flexi-jobs: wat verandert er in 2024?

Op 1 januari 2024 veranderde de regelgeving rond flexi-jobs. Er kwamen nieuwe sectoren bij en de minimumlonen en werkgeversbijdragen zijn aangepast. Lees verder voor de details en voordelen van de belangrijkste nieuwigheden.

Lees meer