menu icon menu icon
FAQ

Werken op een feestdag: krijg ik meer loon?

De feestdagen zijn een mooie gelegenheid om heel wat culturele evenementen, concerten, wijkfeesten enzovoort te organiseren en daarvoor zijn artiesten en freelancers nodig.

 

Werk jij op een feestdag? Dan moet je opdrachtgever je brutoloon voor die dag verdubbelen. Als sociaal bureau voor kunstenaars en dus wettelijke werkgever verbindt Amplo er zich toe deze verplichting na te komen. Deze verdubbeling wordt niet noodzakelijk doorgefactureerd aan de opdrachtgever. Dat hangt namelijk af van de voorwaarden die onderhandeld worden tussen elke opdrachtgever en Amplo.

Daarnaast zijn er nog andere situaties waarin je recht hebt op de uitbetaling van een feestdag.

 

Wanneer een feestdag tussen twee werkdagen valt bijvoorbeeld. Als je werkt van maandag tot vrijdag en donderdag is een wettelijke feestdag, dan krijg je voor donderdag toch je gebruikelijke dagloon, ook al heb je niet gewerkt. Let wel, dat geldt enkel als je tijdens de twee werkperiodes voor eenzelfde opdrachtgever werkt.

 

Verder kan ook de anciënniteit die je hebt bij eenzelfde werkgever in je voordeel spelen. Werk je vaak via Amplo en heb je regelmatig gewerkt in de periode vóór een feestdag, dan heb je ook recht op loon voor die niet-gepresteerde feestdag.


Concreet wil dat zeggen dat als je een anciënniteit van minstens 15 dagen zonder onderbreking hebt bij Amplo, je recht hebt op de betaling van 1 feestdag die binnen de twee weken volgt op je tewerkstelling. Het weekend wordt niet gezien als onderbreking. Als je bijvoorbeeld werkt van 3 juli tot 17 juli  heb je 15 dagen anciënniteit en word je betaald voor 21 juli. (De weekends moeten wel ingesloten zijn tussen twee werkdagen om te kunnen meetellen voor de 15 dagen).


Als je meer informatie wil over je persoonlijke situatie kan je steeds contact opnemen met je Amplokantoor. Jouw consulent kan je persoonlijke situatie bekijken en zeggen waar je al dan niet recht op hebt.

Dit zijn de wettelijke feestdagen in België.

 

 • Nieuwjaar (1 januari)
  Paasmaandag
  Dag van de Arbeid (1 mei)
  Hemelvaart
  Pinkstermaandag
  Belgische nationale feestdag (21 juli)
  Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart (15 augustus)
  Allerheiligen (1 november)
  Wapenstilstand (11 november)
  Kerstmis (25 december)

Heb je andere vragen?

 

Contacteer ons