In onze kantoren horen we regelmatig de vraag: "Wanneer wordt het interessanter om zelfstandige te worden?" Niet vreemd, want mensen die via Amplo werken, doen dat vaak omdat ze op zoek zijn naar een flexibiliteit die vergelijkbaar is met die van een zelfstandige, maar mét de bescherming van een werknemer. Sommigen willen uiteindelijk zelfstandig worden en gebruiken de uitgebreide ondersteuning van Amplo als springplank voor hun eigen activiteiten.
De vraag wanneer zelfstandigheid voordeliger is, wordt echter vaak te veel gereduceerd tot een financiële kwestie. Veel mensen vragen zich af hoeveel ze moeten verdienen voordat het financieel interessanter is om zelfstandige te zijn dan werknemer te blijven. Hoewel deze financiële overweging onvermijdelijk een rol speelt, zijn er ook andere factoren die bepalen of zelfstandigheid de juiste keuze is. In deze blog gaan we daar dieper op in.
Financiële Overwegingen
Laten we beginnen met het financiële aspect. Er is geen vast drempelbedrag vanaf wanneer zelfstandigheid voordeliger is, omdat er veel variabelen meespelen.
Volgens verschillende boekhouders en fiscalisten ligt de ondergrens meestal rond de €80.000 à €100.000 per jaar aan te factureren prestaties. Als je op de langere termijn niet minstens dit bedrag verwacht te halen, is het financieel vaak verstandiger om werknemer te blijven. Maar let op: dit bedrag alleen zegt niet alles, want uiteindelijk zal het vooral de verhouding tussen je inkomsten en je beroepskosten zijn die bepalen of het leefbaar is op lange termijn of niet. De vraag of je veel aftrekbare kosten hebt die als werknemer moeilijker aftrekbaar zijn, kan ook meespelen in de keuze.
Werkrelatie met Opdrachtgevers
Werknemer: Werknemers werken op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de werknemer in dienst is van een werkgever en onder diens toezicht werkt. De arbeidsovereenkomst geeft werknemers rechten zoals een minimumloon, vakantiedagen, eindejaarspremie, verzekeringen en bescherming bij ziekte of ontslag.
- Freelance werknemers en werkgevers gaan vaak flexibeler om met werkafspraken. Freelancers zitten meestal zelf aan de knoppen als het gaat om welke opdrachten ze aannemen, wat voor velen een belangrijke reden is om als freelance werknemer aan de slag te gaan. Deze trend van autonomie en flexibiliteit zie je overigens ook steeds vaker bij vaste werknemers.
Zelfstandige: Zelfstandigen staan los van elke gezagsverhouding met hun opdrachtgever. Een opdrachtgever kan eisen stellen aan het eindresultaat, maar heeft geen controle over hoe, waar, en wanneer de zelfstandige het werk uitvoert . Uiteraard kunnen er wederzijds tussen de twee partijen werkaspraken gemaakt worden, zoals wanneer iets moet opgeleverd worden, of er bepaalde werkvergaderingen moeten bijgewoond worden, etc. Dit zie je terug in de contracten onder artikel 1bis, hoewel die laatste wat meer sociale rechten opbouwt. Meer info over art1bis voor autonome kunstwerkers vind je HIER.
Bereid om zelf verantwoordelijkheden op je te nemen?
Voor werknemers regelt de werkgever zaken als belastingafdracht en sociale zekerheid via bijvoorbeeld een sociaal secretariaat.
Zelfstandigen daarentegen dragen zelf verantwoordelijkheid voor het tijdig afdragen van belastingen en het regelen van hun sociale zekerheid. Ze moeten hun eigen belastingen indienen en zijn niet automatisch verzekerd voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, of pensioen. Dat vergt enige cashflowplanning. Wel kunnen ze zich indekken met eigen verzekeringen en eventueel kredietlijnen bij de bank.
Aansprakelijkheid:
Werknemer: In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk voor fouten van een werknemer. Werknemers zijn beschermd tegen aansprakelijkheid voor schade die tijdens het werk ontstaat.
Zelfstandige: Zelfstandigen zijn zelf volledig aansprakelijk voor hun werk, inclusief eventuele fouten of schade. Ze moeten zelf zorgen voor verzekeringen, zoals een beroeps- en aansprakelijkheidsverzekering.
Belangrijke Competenties voor Zelfstandigen
Wil je zelfstandig worden, dan zijn er specifieke vaardigheden nodig. Een goede boekhouder kan veel opvangen, maar niet alles. Hier zijn enkele essentiële competenties:
- Ondernemerschap: Als zelfstandige moet je kansen zien en manieren bedenken om jezelf te onderscheiden. Omdat je zelf voor opdrachten moet zorgen, is ondernemerschap cruciaal. Dit geldt overigens ook in zekere mate voor freelance werknemers.
- Zelfdiscipline: Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je tijd, werkdruk en deadlines. Zelfdiscipline helpt om productief te blijven en je administratie op orde te houden.
- Financieel Management: Een goed begrip van financiële basisprincipes zoals budgetteren, cashflowbeheer en belastingplanning is essentieel. Je moet kunnen omgaan met onregelmatige inkomsten en een buffer opbouwen voor mindere periodes.
- Communicatievaardigheden: Zelfstandigen zijn verantwoordelijk voor alle communicatie met klanten en partners. Professionele communicatie – zowel mondeling als schriftelijk – versterkt je reputatie en klantrelaties.
- Risicobeheer: Zelfstandigheid vereist de bereidheid om risico's te nemen, maar ook de vaardigheid om deze goed in te schatten en beheersen.
Zoals je ziet is het allemaal wel meer dan veel inkomsten genereren. Je goed informeren is de boodschap.
Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op!