In september verhuisde de creatieve broedplaats De Serre naar de oude Muziekodroom-site in de Bootstraat in Hasselt. Samen met AFF, dat lokaal muziektalent ondersteunt, stampten ze een nieuw concept uit de grond. Amplo Hasselt verhuisde mee.
Bootstraat is de nieuwe creatieve haven in Hasselt waar jonge creatieven kunnen aanmeren. Ze vinden er een bar, vier concertzalen, een muziekstudio, een coworking space, een zeefdrukatelier, een doka, een podcaststudio, en nog veel meer. We spraken met Ruben Vanschoonbeke van De Serre en Kobe Deckers van Amplo Hasselt over de nieuwe locatie en de grootse ambities.
Jullie zijn net verhuisd. Waar zat De Serre voorheen?
Ruben Vanschoonbeke: ‘We bestaan zes jaar, en we hebben in die tijd drie verschillende plekken in het centrum van Hasselt benut. Allemaal leegstaande gebouwen die in een tussenfase zaten.’
‘Omdat de stad een invulling zocht voor het oude Muziekodroom-complex, zijn we samen met AFF naar hier verhuisd. De overeenkomst ligt nu vast voor de komende twee jaar, maar het is zeker de bedoeling dat we hier voor een langere tijd landen en echt iets kunnen uitbouwen. Het vele verplaatsen van de afgelopen jaren was best intens, dat weegt op een werking. Hier willen we als organisatie groeien en meer activiteiten en grotere projecten lanceren.’
Wat moeten we ons voorstellen bij projecten van De Serre?
RV: We hebben een ontmoetingsruimte, een bar die drie dagen per week open is, en we organiseren ongeveer één nightlife-event per week. Daarnaast zijn er projecten rond artistieke ontwikkeling, onder de naam Wildgroei. Vanaf dit jaar ziet dat eruit als een residentietraject, waarin we jongeren ter plekke ondersteunen om hun creativiteit te ontplooien.
We hebben ook een project dat de ondernemingszin van jongeren stimuleert, dat heet Plantrekkers. In dat traject doorlopen jongeren een aantal sessies waarin ze de tools krijgen aangereikt om van een idee naar een concreet plan te evolueren, en dan naar de uitvoering ervan. We werken op maat van de jongeren, die meestal afgestudeerd zijn in een creatieve richting. Zij missen vaak info over hoe ze kunnen werken binnen de cultuursector, of hoe ze een eigen zaak beginnen. Dat kan artistiek zijn, maar we hebben evengoed al een pizzabakker geholpen.
Al jullie projecten hebben iets met ‘groei’ te maken?
RV: Klopt. Ons derde project heet Bloom, en daarin focussen we op onze laagdrempeligheid als organisatie en als plek. Hoe zorgen we ervoor dat elke groep uit de samenleving zich hier welkom voelt en de weg hiernaartoe vindt? We voeren niet alleen onderzoek naar hoe we een safe space kunnen zijn voor mensen van kleur of LGBTQIA+, maar zetten ook actief samen activiteiten op. En dat werpt zijn vruchten af. Heel leuk om te zien dat verschillende mensen naar ons toe komen om dingen te organiseren, en dat wij hen daarvoor de ruimte kunnen geven.
Hoe is de verhuizing eigenlijk verlopen?
RV: We zijn een beetje halsoverkop verhuisd en moeten onze werking nog wel wat transformeren. Normaal gezien begin je met een gestructureerd plan en ga je dan verplaatsen, nu is dat omgekeerd gebeurd. De eerste maanden zijn al heel goed meegevallen, maar de komende periode gaan we pas echt tot bloei komen.
We willen tegen de komende jaarwisseling echt volledig ingericht zijn, met onze coworking space die op volle toeren draait, repetitieruimtes die klaar zijn, onze doka en onze zeefdruk- en podcastateliers, enzovoort.
Bootstraat is meer een locatie dan een organisatie, klopt dat?
RV: Bootstraat is een aparte vzw, die AFF en wij nu samen besturen. Het is inderdaad de locatie waarin wij allebei onze werking ontwikkelen, en waar later eventueel nog extra organisaties bij kunnen komen.
Hoe kwam je zelf bij De Serre terecht?
RV: Ik ben zelf als creatieve jongere vanuit het jeugdwerk bij De Serre terechtgekomen. De Serre heeft maar een paar vaste mensen in dienst, en daarnaast werken we met vrijwilligers die tegen een vergoeding onze bar draaiende houden en onze evenementen realiseren. Zo is dat bij mij ook gegroeid. De Serre is gestart vanuit een aantal jongeren die nood hadden aan een plek voor alternatieve cultuur in Hasselt, en uitgegroeid tot een professionele organisatie. Daar zijn we wel trots op.
Terecht. Wie ook onderdak vond bij De Serre, is Amplo Hasselt. Hoe is dat zo gekomen?
Kobe Deckers: De Serre biedt een laagdrempelige coworking space aan voor creatieve en kleine ondernemers of freelancers. Dat zijn flexplekken in een mooie, niet te stijve omgeving. Net op het moment dat zij daarmee startten, zocht Amplo Hasselt een nieuw onderkomen. Sindsdien nemen wij twee dagen per week één van die plekken in. Er is veel overlap tussen onze doelgroepen. Amplo staat ook voor de versterking van de creatieve sector en is dus graag fysiek aanwezig tussen die creatieven.
Hoe kwam jij bij Amplo terecht, Kobe?
KD: Ik was (en ben) vrijwilliger bij De Serre, en leerde Amplo via die weg kennen. Toen De Serre verhuisde naar de site in de Bootstraat, was het logisch dat wij meegingen, omdat er echt een match is tussen onze twee organisaties. Dit is een inspirerende plek waar veel gebeurt. Daar maakt Amplo graag deel van uit.
Ontdek alle projecten van De Serre en Bootstraat op hun websites.
Contacteer hier Amplo Hasselt.