menu icon menu icon
blog - Kim Vandenhoeck

Invloed coronacrisis op kunstenaarsstatuut

07-04-2020

Beste,

Dagelijks krijgen we vragen van freelance kunstenaars en technici over de impact van de Covid-19 crisis op hun "kunstenaarsstatuut". Op dit moment kunnen we nog geen eenduidige antwoorden geven, de feedback die we tot nu toe ontvingen van verschillende instanties blijft vaag. Dit heeft vaak tot gevolg dat mensen geen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen omdat ze schrik hebben voor een negatieve invloed op hun statuut.

Amplo heeft ondertussen verschillende instanties en partijen opgeroepen tot actie, en voorstellen ihkv het kunstenaarsstatuut neergelegd. Voorstellen die we essentieel achten om de artistieke praktijk van de betrokken personen een minimum aan zuurstof te geven om te overleven.

Deze voorstellen kaderen in:

  1. De erkenning van de dagen in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (TWO) als "gewerkte dagen", zodat die in aanmerking komen voor zowel neutralisatie (artikel KB 116§) als cachetregel (art10mb).
  2. De tijdelijke opschorting van het MB31 mbt de passende dienstbetrekking.
  3. De verlenging van de referteperiode met 6 maanden (zowel voor toegang als voor neutralisatie).
  4. Bevriezen van de 1ste werkloosheidsperiode tot na de zomer.

We zijn er ons van bewust dat dit niet voor iedereen alles zal oplossen.

Daarom onze vraag: zit je zelf in een traject naar het "kunstenaarsstatuut" of zit je er al middenin en heb je nog andere vragen of problemen?

Laat het ons weten en we nemen ze mee in onze gesprekken, graag op dit mailadres: communication@amplo.be

Daarnaast deden we samen met anderen ook nog extra voorstellen voor een werkbare oplossing om mensen die met korte ad hoc contracten werken bij verschillende opdrachtgevers, vlotter toegang te geven tot tijdelijke werkloosheid.

Wordt vervolgd.

Stay strong,

Amplo

share this

blog

Als trotse partner van Anima, financiert Amplo de award voor Beste Studentenfilm.

Met het poëtische Jan wint Febe Van Avermaet de prijs voor Beste Belgische Studentenfilm op Anima Festival

Lees meer

blog

Flexi-jobs: wat verandert er in 2024?

Op 1 januari 2024 veranderde de regelgeving rond flexi-jobs. Er kwamen nieuwe sectoren bij en de minimumlonen en werkgeversbijdragen zijn aangepast. Lees verder voor de details en voordelen van de belangrijkste nieuwigheden.

Lees meer

blog

Als trotse partner van FFO, financiert Amplo mee de award voor Beste Kortfilm.

Met Een mild gebaar ontving regisseur Ann-Julie Vervaeke de prijs voor beste kortfilm op het afgelopen Filmfestival van Oostende. Amplo is een van de trotse sponsors van deze prijs.

Lees meer