Terug naar alle blogs
Lolita Becker
04.10.2024
Legal Eventsector

Flexi-jobs in onze sectoren

De afgelopen jaren is het systeem van flexi-jobs flink uitgebreid en geleidelijk geopend voor nieuwe sectoren. Je mag nu ook als flexi-jobber werken in de podiumkunsten, evenementensector, bioscopen en sportzalen

 

Tijd voor een overzicht van de redenen en voorwaarden van het flexi-jobsysteem, dat in onze sectoren nog relatief onbekend is.

 

Waarom een flexi-job?

 

De voordelen van flexi-jobs voor werknemers

 

Als werknemer kan je met een flexi-job naast je bestaande baan extra werk verrichten, en dat bij een of meerdere werkgevers en onder gunstige voorwaarden.

 

        Het loon dat je via deze bijbaan verdient, is niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen en belastingen – tot een plafond van €12.000 per jaar.

 

        Voor gepensioneerden is dat plafond zelfs niet van toepassing – zij genieten dus van een onbeperkte fiscale vrijstelling.

De voordelen van flexi-jobs voor werkgevers

 

Ben je werkgever? Dan gebruik je het flexi-jobsysteem om je team op een flexibele manier te versterken.

 

        Sinds 1 januari 2024 is de flexi-job alleen nog onderwerpen aan een speciale werkgeversbijdrage van 28%. Het systeem is dus niet alleen flexibel, maar ook financieel voordelig.

 

Werken met een flexi-job: de voorwaarden

 

Er zijn strikte voorwaarden om onder dit gunstige regime te kunnen werken of mensen in dienst te nemen.

 

 

 

 

De voorwaarden voor werknemers

 

Als werknemer kun je een flexi-jobcontract afsluiten als je:

 

●       minstens 4/5de (80%) werkt bij een andere werkgever. Je respecteert deze deeltijdse tewerkstellingsgraad in het derde kwartaal dat voorafgaat aan het kwartaal waarin je een flexi-jobcontract wilt afsluiten.

 

●       een gepensioneerde werknemer bent, met aanvullende voorwaarden als je jonger bent dan 65 of een carrière hebt korter dan 45 jaar.

 

Ben je niet zeker of je aan deze voorwaarden voldoet? Controleer zelf of je in aanmerking komt voor een flexi-job op mycareer.be of mypension.be.

 

Let op!

 

        je kan geen flexi-jobcontract afsluiten met een werkgever waarmee je al een andere arbeidsrelatie hebt in hetzelfde kwartaal.

 

        niet alle werkgevers kunnen dit systeem gebruiken, want het is beperkt tot bepaalde sectoren en soms zelfs tot specifieke functies.

 

 

De voorwaarden voor werkgevers

 

Als werkgever kun je een flexi-jobcontract afsluiten als je:

 

●       een werkgever bent onder een paritair comité dat dit toelaat, zoals:

 

o   PC 303.03 (exploitatie van bioscopen)

o   PC 304 (podiumkunsten)

o   PC 314 (sportzalen)

 

●       een werkgever bent die actief is in de evenementensector en een NACE-code heeft die dit toestaat: 90011, 90012, 90022, 90023, 90029, 90031, 90032, 90041, 90042, 82300, 93199, 77292, 77293, 77392, 77399 of 82300.

 

Let op! Dit moet de NACE-code zijn die als hoofdactiviteit geregistreerd is bij de RSZ. Bovendien geldt een extra voorwaarde: het gebruik van flexi-jobs is alleen toegestaan voor functies die direct gerelateerd zijn aan de organisatie van een evenement.

Flexi-jobs in de podium- en evenementensector: voorbeelden uit de praktijk

 

Een flexi-job is iets voor jou als:

 

        je een vzw hebt die actief is in de muzieksector en onder het paritair comité 304 valt. Wil je deze zomer een festival organiseren, maar heb je hulp nodig voor de communicatie van het evenement? Denk aan de flexi-job!

 

        je een geluidstechnicus bent met een drukke agenda, maar in rustige periodes wat extra werk wil doen bij het op- en afbouwen van podia.

 

 

        je als kleine bioscoop onder het paritair comité 303.03 valt en je een evenement voor de première van een film organiseert. Bij deze gelegenheid heb je extra personeel nodig voor de ontvangst.

 

        je een professionele danseres bent en je tijdens de zomervakantie voor een dansschool die onder het paritair comité 314 valt, een week lang een workshop voor scholieren te begeleiden.

 

        je als werkgever actief bent in de evenementensector en beurzen en congressen organiseert. Heb je voor een evenement versterking nodig om de ticketverkoop te verzorgen? Denk aan de flexi-job!

 

 

Aarzel niet om contact op te nemen met je Amplo-consulent

 

Volg onze komende webinars over dit onderwerp!