Blog

Amplo for Fashion

Werken als modestyliste? Dat klinkt als een droomjob, niet? Zeker als je Amplo de administratie laat overnemen.

Dat doet ook styliste Lisa Lapauw, die er al liefst 10 jaar voor kiest om zich via Amplo te laten verlonen.

Het voordeel? Zij kan zich ten volle op haar job als freelance styliste focussen terwijl Amplo het papierwerk voor zich neemt. Ook de betaalgarantie vindt ze een echte plus. Daardoor hoeft ze zelf net achter klanten aan te gaan met de factuur. Dat doet Amplo voor haar.

Wij interviewden Lisa over haar inspirerende en persoonlijke traject in de mode-industrie, en over een typische dag als freelancer.

Hoe werd je styliste?

Eigenlijk had ik in eerste instantie niet specifiek de droom om styliste te worden. Na mijn humaniora besloot ik om Beeldende Kunst te studeren aan Sint-Lucas. Dat was een zeer interessante en creatieve richting, maar ik vond dat ik er niet voldoende bovenuit stak om er carrière in te maken. Ik had altijd een hart voor mode en styling, dus op een dag besloot ik om de sprong te wagen en te gaan voor een job als styliste.

Hoe heb je dat concreet aangepakt?

Stage in kostumering

Ik heb het heft volledig in eigen handen genomen en heb mij spontaan aangemeld bij productiehuis Caviar. Daar hielp ik als stagiaire bij de kostumering op set. Dat vond ik heel erg leuk om te doen en daar heb ik mij direct volledig in gesmeten. Ze waren uiteindelijk zo tevreden met mijn werk dat ik een vaste baan aangeboden kreeg. Zo ging de bal aan het rollen.

Al doende leert men

Eigenlijk heb ik dus al doende geleerd wat in dit vak volgens mij echt wel the way to go is. Ik zag een kans en greep die met beide handen. Zo maakte ik mijn eigen pad. Ik heb geleerd op set van andere stylisten en zo kon ik langzaam doorgroeien en eigen opdrachten binnenhalen. Ondertussen doe ik dit al 10 jaar met passie en bouwde ik een aardig portfolio op.

Hoe ziet de dag van een styliste er uit?

Taken

Beginnende stylisten trekken vaak grote ogen wanneer ze te horen krijgen wat er allemaal bij komt kijken. Het is zo veel meer dan de look samenstellen alleen. Als je freelance styliste onderschat je het overleg met klanten en het maken van moodboards beter niet. Daar kruipt best wat tijd in. Daarnaast ben je als styliste ook verantwoordelijk voor het logistieke gedeelte van de job. Dat wil zeggen dat, als je een akkoord hebt met de klant over het conceptuele en de look, je die outfit ook moet zien te bemachtigen. Je kan hem laten maken of aankopen. Soms houdt dat dus in dat je wacht op pakketjes uit Parijs om verder aan de slag te kunnen gaan.

Fashion stock

Wat veel mensen ook niet weten? Stylisten leggen vaak een eigen stock aan. Voor de meeste opdrachten wordt er op voorhand een aankoop budget afgesproken om op te shoppen. De kledij mag je na het project gewoon houden. Het is interessant om zo’n stock met kledij aan te leggen zodat je later bijvoorbeeld een klant zonder budget verder kan helpen. Het organiseren en proper houden van deze professionele kleerkast is dus ook iets dat hoort bij de job.

Buitenlandse opdrachten

Er zijn verschillende soorten opdrachten. Sommige zijn in België, maar ik reis ook naar het buitenland voor internationale klanten. Zo heb ik al opdrachten gehad in Marokko, wat bij uitstek een van mijn favoriete plaatsen is om te shooten.

Ik doe zowel commerciële opdrachten in de reclamesector als meer creatieve opdrachten in de mode of voor platenlabels. Ik doe het allemaal heel graag en ze zijn heel verschillend van elkaar.

Tips voor beginnende stylisten?

Beginnende stylisten raad ik zeker en vast aan om stage te doen. Leer bij van anderen die al langer in het vak zitten. Daarnaast bieden sociale mediaplatformen de kans om je te laten inspireren door andere stylisten. Volg stylisten die je zelf interessant vindt.

Wil je net als Lisa aan de slag als freelance styliste?

Via Amplo kan je je laten vergoeden voor fashion opdrachten zowel in het binnen- als buitenland zonder dat je zelfstandige hoeft te worden. Op deze manier geniet je van de bescherming van een werknemer met de vrijheid van een zelfstandige.

Contacteer jouw Amplo consulent voor advies op maat.

Benieuwd naar het werk van Lisa Lapauw: @lisalapauw