Influencer of content creator via Amplo

Mag je van de fiscus geld ontvangen als influencer? En hoe kan je factureren als je geen zelfstandig influencer bent? En wat met je auteurs- en beeldrechten? Amplo biedt je een antwoord op al deze vragen.

Contacteer ons.

Bedrijven en merken doen steeds vaker een beroep op social media influencers om hun diensten of producten te promoten: influencer marketing, heet dat. Dit kan om hun imago of reputatie te versterken, om in een iets bredere doelgroep bekend te worden of om een bepaald product of dienst in de kijker te zetten. 

Influencer marketing bestaat in elke sector en voor elke niche. Belangrijk is dat de waarde en normen van de gekozen influencer overeenkomen met het merk of bedrijf dat ze promoten. Elke influencer heeft zijn of haar eigen doelgroep, een bepaald volgersaantal en een favoriete kanaal waarop ze het liefst en meest aanwezig zijn. Ze kunnen vervolgens onderverdeeld worden in specifieke categorieën zoals instagrammers, youtubers, bloggers, vloggers,... Eén eigenschap delen ze echter: het zijn content creators, ze creëren dus zelf content en kunnen daardoor gezien worden als hun ‘eigen brand’. In ruil voor de gedeelde content word je als influencer of content creator uitgenodigd op tal van leuke events, krijg je gifts en goodies of verdien je soms zelfs geld. 

Zelfstandig influencer

Factureer je elk jaar een gegarandeerd zo’n 75.000 à 100.000 euro*, dan wordt het mogelijks interessant om zelfstandig influencer te worden in bij- of hoofdberoep. Hier komt wel wat bij te kijken. Zo moet je een ondernemingsnummer aanvragen, je administratie opvolgen en een correcte boekhouding verzorgen. 

Nadelen van zelfstandige influencer zijn:

  • Je ervaart veel financiële druk om jaar na jaar genoeg opdrachten binnen te halen om voldoende inkomsten te genereren.
  • Je bouwt een pak minder sociale rechten op dan niet-zelfstandige influencers.
  • Je ervaart veel administratieve druk omdat je zelf boekhouding, verzekeringen en vooruitbetalingen moet regelen.

Haal je genoeg geld binnen en vind je die nadelen verwaarloosbaar? Dan kan je van niet-zelfstandig influencer via Amplo makkelijk overstappen naar het statuut van zelfstandig influencer. Werken via Amplo-contracten bevat immers geen risico’s of beperkingen als je wilt stoppen. Deze zijn er wel als je ervoor kiest om zelfstandige influencer te worden. 

Belangrijk! Welk statuut je ook kiest, je inkomsten als influencer of content creator zullen altijd belast worden.

*indicatie na rondvraag bij fiscalisten.

ik heb een vraag over