Blog

Wat doet een location hunter of een gaffer precies?

Als beginnende AMPLO-consulent kennen we het allemaal: “Ik ga werken als location hunter”, zegt een freelancer aan de telefoon. “Als wat?” In je hoofd zie je die persoon al Indiana Jones-gewijs  door het oerwoud rennen. Blijkt dat een location hunter op zoek moet naar de meest geschikte setlocaties voor film- of tv-opnames. Supercool, maar toch wat minder spannend dan gedacht ;-)

Een paar weekjes later is die beginnende AMPLO-medewerker helemaal thuis in alle vreemde functiebenamingen uit de creatieve (en meestal de audiovisuele) sector. 
Ben jij ook benieuwd wat een runner, gaffer of gripper precies doet? Hieronder een verklarend woordenlijstje.

Rigger

Een rigger gebruikte vroeger touwen om de zeilen van een zeilschip te hanteren en om goederen in en uit het schip te hijsen. De entertainmentsector heeft deze term overgenomen. Een rigger werkt in de hoogte met kabels, touwen, liften, takels, stellingen, enz. Dit kan zowel bij een toneelproductie, filmopnames of een televisieshow. Zware materialen die verplaatst moeten worden, of een acteur die door de lucht zoeft? Met dank aan het rigger-team!

Runner

Een runner is een productiemedewerker bij film- of tv-opnames. Hij vervoert de acteurs en is koerier voor allerlei zaken die nodig zijn op de set. Hij ‘rent’ dus van hot naar her om vanalles te halen en te brengen.

Fixer

Een fixer wordt ingeschakeld bij film- of tv-producties waarvoor er opnames in het buitenland nodig zijn. Een fixer – vaak iemand uit het land zelf  – ‘fikst’ vergunningen, vervoer, materiaal, hotels, maaltijden, plaatselijke werkkrachten… kortweg alles wat een filmploeg nodig heeft om te kunnen werken. 

Focus puller

Als lid van de cameraploeg is het de belangrijkste taak van de focus puller – of eerste camera-assistant – om ervoor te zorgen dat de beelden die gemaakt worden te allen tijde scherp zijn. De focus puller moet dus altijd goed gefocust zijn ;-) 

Gaffer

Een gaffer heeft de verantwoordelijkheid over het licht en de elektriciteit op een filmset. Hij is het hoofd van de belichting en heeft een heel peloton elektro-mensen en lichttechniekers onder zich staan. Een goede gaffer kan een filmset omtoveren tot een helverlichte operatiekamer, een donker metrostation of een romantische zonsopkomst. 

Gripper

Bij live tv-opnames zie je wel eens van die grote camera’s over rails lopen? De grip-technieker zorgt ervoor dat dit allemaal op rolletjes loopt. Naast rails gebruiken ze ook kranen, rolwagentjes, statieven, enz. Dankzij de grippers kunnen de cameramensen op een opnameset een scène langs alle kanten filmen zonder dat hun camera schokt.