Blog

Tijdelijke versoepeling werkloosheidsuitkering – ook iets voor jou?

Tijdelijke versoepeling werkloosheidsuitkering

Om de moeilijke situatie van een bepaalde categorie werknemers uit de artistieke sector wat te verlichten, besliste de federale regering onlangs om de wachttijd voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering, tijdelijk af te schaffen.

In normale omstandigheden moet je kunnen bewijzen dat je al voldoende dagen gewerkt hebt binnen een bepaalde referteperiode - en dus sociale bijdragen hebt betaald – voor je kan terugvallen op een werkloosheidsuitkering wanneer je even zonder opdrachten zit.

Deze voorwaarde wordt tijdelijk versoepeld: voor de periode april tot en met december 2020 kan je ook een volledige werkloosheidsuitkering aanvragen als je in de periode tussen 13 maart 2019 en 13 maart 2020 actief was in de artistieke sector. Je moet in deze periode slechts een minimaal aantal prestaties kunnen bewijzen waarbij socialezekerheidsbijdragen werden ingehouden – via al dan niet tijdelijke arbeidscontracten – om in aanmerking te komen voor een uitkering:

  • Ofwel 10 artistieke prestaties (bv. een muzikant met 10 dagcontracten voor optredens)
  • Ofwel 10 technisch-ondersteunende prestaties in de artistieke sector (bv. een geluidstechnieker met 10 dagcontracten voor optredens)
  • Ofwel 20 arbeidsdagen in de artistieke sector (bv. een acteur of cameraman met één of meerdere contract voor een filmopname van minimaal 20 werkdagen)

Goed om te weten:

Activiteiten waarvoor je geen socialezekerheidsbijdragen betaalt, komen niet in aanmerking. Denk aan vrijwilligerswerk, opdrachten met kvr, …

De functies die in aanmerking komen voor de versoepelde regeling zijn dezelfde als degene voor de voordeelregels voor artiesten (het zogenaamde artiestenstatuut), zowel voor de artistieke als de technisch-ondersteunende functies. Weet je niet zeker of jouw functie hier ook toe hoort? Vraag het even na bij je Amplo-consulent.

Om je uitkering aan te vragen, neem je contact op met je vakbond of hulpkas.