Le Vecteur : Niets houdt ons tegen.
We hadden een babbel met Romain Voisin, coördinator van Le Vecteur in Charleroi waar ook ons Amplo kantoor is gevestigd. Een uitgelezen kans om met hem van gedachten te wisselen over de rol die Le Vecteur speelt in het culturele leven van Charleroi, ook wel eens ‘het nieuwe Berlijn’ genoemd.

Kan je Le Vecteur voorstellen?
Le Vecteur is een multidisciplinair cultureel platform dat wordt bestuurd op financieel, artistiek en cultureel vlak door de vzw Orbitale. De vzw bestaat sinds 1998 en heeft zijn vaste plek in Charleroi sinds 2008. We zijn een platform omdat we in het gebouw ruimtes verhuren aan verschillende partners: Financité, le PAC en ook Amplo. Multidisciplinair omdat we actief zijn op verschillende artistieke vlakken: literatuur, strips, film, muziek, beeldende kunsten, enz.... Wij beschikken over verschillende ruimtes: een tentoonstellingszaal le V2, een theater/concertzaal, een bibliotheek ‘Le Rayon’ en een bar. Onze programmering is heel divers: we programmeren voorstellingen, concerten, tentoonstellingen, performances en sinds 2014 zetten we ook in op residenties. De residenties kunnen variëren van micro-residenties tot periodes waar meerdere maanden gewerkt wordt. Wij werken ook aan participatie door in te zetten op workshops, bezoeken, enz... om onze bijzondere programmering open te stellen en bruggen te slaan tussen de werken van onze kunstenaars en het publiek.
Wat doe je binnen Le Vecteur ?
Ik ben coördinator sinds 2013.
Tijdens de periode van de versoepelingen heb je enkele avonden kunnen opzetten. Hoe heb je deze periode beleefd?
Het eerste evenement dat we konden organiseren was Pedal Day (een fietsevenement). Een stressvolle organisatie op verschillende niveaus omdat we naar een nieuwe locatie verhuisden + coronanormen dienden na te leven. Het voordeel was wel dat het evenement buiten plaats vond. Dit maakte het mogelijk om het event voor 400 personen te organiseren. Nadeel was dat we streng moesten zijn om de regels te handhaven. Ook ons Livresse-festival is nog net kunnen doorgaan met de avondklok elke avond om 23 uur. We zijn ook voluit blijven geloven in onze Black Basset Night-concerten: de horeca was al gesloten, maar de concerten konden nog doorgaan, mits een aangepaste avondklok om 22u. We hadden twee avonden gepland met telkens twee Franse bands, moesten het aantal zitplaatsen in de zaal verdelen, er was geen bediening aan de bar, iedereen een masker aan en een verplichting voor het publiek om te gaan zitten. Ook al waren de omstandigheden zwaar, zijn we blij dat we ermee zijn door gegaan. In deze periode was de vraag van het publiek groot.
Zie je trouwens een evolutie in de verwachtingen van het publiek?
Tijdens de versoepelingsperiode was er een grote vraag, maar de capaciteit was beperkt. Op de Black Basset Records Night-avonden hadden we een programmatie van nogal uitgesproken bands voorzien. De vraag naar niche-muziek was echter supersterk, we waren heel snel uitverkocht en hadden een wachtlijst. De mensen hadden er echt veel zin in! Vanaf half oktober beleefden we een vreemde periode waarin de bars en restaurants twee weken vóór de culturele evenementen sloten. Deze twee weken zonder bar voor onze activiteiten nam veel weg uit de essentie wat wij doen. Een event organiseren zonder drankgelegenheid is ingewikkelder.
Tijdens de tweede lockdown heb je je activiteiten herdacht. Kan je ons daar meer over vertellen?
We doen alles wat is toegestaan. We kunnen tentoonstellingen en residenties organiseren en we kunnen workshops geven tot 12 jaar. Wat de residenties betreft, is het tempo hetzelfde als gewoonlijk. Wij hebben echter wel het aantal workshops verhoogd. Hierdoor gaat de plaats anders leven. Met Eden en Rockerill creëerden we de uitzending Dites 33 !(interviews en live-concerten van bands op onze gemeenschappelijke socials), wat tijdens Corona een hart onder de riem was voor de artiesten en het publiek. Het is een van de weinige dingen die we online hebben georganiseerd. Wij concentreren ons liever op wat live kan worden gedaan om de plaats tot leven te brengen. Wij nemen ook deel aan de nieuwe editie van het Carnaval van Charleroi. Het wordt bijzonder: deze zal statisch plaatsvinden, maar de verbranding van de kraai zal doorgaan. Wij hebben een kunstenares geprogrammeerd, Anne Brugni, die een totempaal maakt voor dit event. Bovendien nemen we intensiever deel aan Femmes de Mars (een collectief dat een reeks evenementen organiseert rond de Internationale Vrouwendag) met de kunstenares Charlotte Crash die betogingsmiddelen voor het event zal ontwerpen.
Hoe kijk je naar 2021 ?
Positief is dat we ons opnieuw op Belgische artiesten moesten richten. We hebben altijd veel Belgische kunstenaars verwelkomd, ongeacht het genre of discipline, maar nu verwelkomen we alleen maar Belgen. Wat de programmering betreft, maken we ons geen zorgen. Er zijn veel evenementen afgelast, maar die kunnen gemakkelijk worden verplaatst. Het is duidelijk dat de verwachtingen bij de artiesten hooggespannen zijn, dus er is niet te veel stress over de heropstart. Het echte probleem zal zijn hoe we het publiek enthousiast krijgen op het ogenblik dat we opnieuw evenementen zullen kunnen organiseren.
Welke zijn de volgende evenementen?
Zaterdag 13 februari : Tentoonstelling van François Tusséki & Patrick Croes in de V2 + tentoonstelling van Bastidrk in de Rayon. Facebook-event.
Tijdens de Krokusvakantie: Beeldhouwstage voor kids met Louise Devin. Facebook-event.
Woensdag 3 maart: Workshop graveerkunst/etsen voor kids met Bastidrk. Facebook-event.
Welke residenties staan nog op stapel?
Why the Eye?, Volcan Timide, Ogives, Charlotte Crash, Rémy Hans, Groupe Capacitors, Stéphanie Rolland en Vincen Beeckman die lang geleden een residentie bij ons is begonnen en zijn tentoonstelling zal houden in december 2021.
Dit jaar hebben Amplo & Le Vecteur een partnership uitgewerkt waarbij we samen een oproep voor een muziekresidentie lanceren. De oproep staat open tot 28 februari 2021 voor een residentie in de periode mei/juni 2021. Interesse? Bekijk onze oproep en solliciteer!