Blog

De Roel Verniers Prijs winnen: "een stevig duwtje in de rug"

Ongeveer een jaar geleden sleepte Geert Belpaeme de Roel Verniers Prijs in de wacht. Hij won 6000 euro en kreeg een uitnodiging om zijn project ‘First’ te tonen aan het grote publiek op het Theaterfestival een jaar later. De start van een bewogen periode voor de jonge theatermaker. Geert kijkt terug, blikt vooruit en geeft zijn tip voor het Theaterfestival 2017.

‘Meedoen aan de wedstrijd voor de Roel Verniersprijs was een boeiende uitdaging’
Het leek me een interessante kans. De geldprijs is sowieso een grote stimulans, maar ook de mogelijkheid om te spelen op het Theaterfestival sprak me enorm aan. Bovendien vond ik het een spannende oefening om op slechts 1 A4’tje uit te leggen wat ik in gedachten had en dat dan zo goed mogelijk over te brengen tijdens een presentatie. Het heeft me behoorlijk geholpen in mijn latere artistieke werk. Normaal sta ik vrij kritisch tegenover het idee van een pitch. Ik associeer het nogal gauw met een verkoopspraatje, maar dat gevoel kreeg ik bij deze wedstrijd helemaal niet. Je krijgt echt tijd om over te brengen waar je naartoe wil. 

‘Ook de begeleiding van Amplo is een mooie prijs’

Je krijgt een mooi beginbudget voor je aankomende project en dat maakt een serieus verschil! Het is een flinke duw in de rug wanneer je nog maar in de opstartfase zit. Je bent immers nog volop aan het nadenken en aan het uitdokteren hoe je alles gaat aanpakken. Ik vind het enorm belangrijk om zoiets in alle kalmte en concentratie te kunnen doen. Maar als je dan ook heel wat energie moet steken in het bijeenkrijgen van budgetten, gaat dat wat verloren.
Deze prijs geeft je meer vrijheid. Vrijheid die je anders zelf moet proberen creëren. Het gaf me de kans om aan mijn project te werken zonder subsidies aan te hoeven vragen. En dat zorgde voor een grote rust. De mensen van Amplo staan ook klaar om je zakelijk te begeleiden. Ze zijn erg open en vriendelijk in hun uitnodiging om af te spreken en te antwoorden op de vragen die je kan hebben. Toch ook een mooi onderdeel van de prijs.

GEERT_DRIESLUYTEN18- Roel Vernier prijs

‘Mijn project vertrekt vanuit een essay’
Ik werk aan een danssolo, gebaseerd op het werk ‘The first man was an artist’ van Barnett Newman. Dat gaat uit van het idee dat mensen niet enkel beginnen te praten of dingen te maken vanuit een nutsreflex, maar wel gewoon om iets te maken, vanuit een soort kunstzinnige reflex. Op basis van die denkwijze is onze samenleving ontstaan, en mijn dansvoorstelling ook. Ik heb er inmiddels enkele maanden aan gewerkt en in juni kon ik al een eerste versie van 20 minuten tonen.

‘Mijn raad aan kandidaten? Doe het op je eigen manier’

Het is belangrijk dat je probeert zo concreet mogelijk te zijn, ook al is dat soms niet vanzelfsprekend als je nog niet echt bezig bent met een project. Tracht toch te tonen wat je je verbeeldt, zodat de jury zich een beeld kan vormen van de ideeën jij in je hoofd hebt zitten.

Ikzelf heb er vorig jaar stevig over nagedacht en ik heb lang niet precies geweten hoe ik het zou doen. Maar toen zag ik het. Mijn project is een danssolo, dus ik besliste om te openen met een dans van 5 minuten. Daarna heb ik toegelicht vanwaar ik mijn inspiratie heb gehaald, waar ik naartoe wilde en wat mijn droom was met het project. Ik heb mijn verbeelding zo treffend mogelijk proberen weergeven. Meteen mijn tweede tip: als je gaat presenteren, doe het dan vooral op je eigen manier. Probeer er niet koste wat het kost een hippe, snelle presentatie van te maken, maar blijf trouw aan jezelf. Dat levert altijd het interessantste resultaat op. 

‘Erg benieuwd naar het Theaterfestival’
Ik moet zelf spijtig genoeg passen voor de uitnodiging om er te spelen, omdat mijn danssolo nog niet af is. Ze gaat pas in december in première. Misschien sta ik dan volgend jaar wel op de planken op het festival. Maar ik kijk er wel naar uit, omdat er heel wat voorstellingen op het programma staan die ik nog niet gezien heb. Mijn must see? ‘Mining Stories’ van Silke Huysmans en Hannes Dereere lijkt me absoluut de moeite waard.