Blog

De Poppitch Sessies: steun en kans voor jonge muzikanten

PoppitchNB

Dit najaar vonden in Kortrijk, Brussel en Gent voor de vierde keer de jaarlijkse Poppitch Sessies plaats. De Poppitch Sessies, een initiatief van Poppunt en AMPLO, brengen beginnende bands in contact met experts uit de muziekwereld. Geselecteerde bands, drie per locatie, krijgen de kans om zichzelf kort voor te stellen. Daarop krijgen ze feedback van experts: niet alleen op muzikaal, maar ook op juridisch en zakelijk vlak. Eén van de drie geselecteerde bands per locatie verdient bovendien een plek in de muziekprogrammatie van het jaar daarop. Elk bandlid krijgt daarvoor een vergoeding van AMPLO.

Pop en rock in Kortrijk

De selectie in het Wilde Westen in Kortrijk werd gemaakt door Filip Tanghe, producer van onder meer Warhaus en Balthazar, door Wilde Westen-programmator Tom Vangheluwe en door Pieter Nuyttens van Muziekcentrum Track. Zij selecteerden Mauger, Galine en ILA:

  • Mauger is het project van Mauger Mortier die ervaren rotten Jan Duthoy, Jakob Nachtergaele en Matthias Debusschere achter zich wist te scharen. Mauger kreeg al airplay met zijn single ‘Streets Run Dry’. 
  • Kandidate Galine werd eerder al gekroond tot Lotto Wild Talent 2018.
  • ILA bracht onlangs een gelijknamige EP uit met fragiele indierock. Ze is momenteel artist in residence in Muziekodroom.

Urban in Brussel

In de VK in Brussel kozen Red Bull Elektropedia Award-winnaar DVTCH NORRIS en VK-programmator Rrita Jashari drie bands in de genres pop, urban en reggae uit 53 kandidaten. Wisten het te halen:

  • de energetische rockband Oriens die vorig jaar in eigen beheer het album Outset uitbracht en nu verdere stappen wil zetten in de muziekbusiness.
  • de mannen van Denali Wrench die zichzelf omschrijven als “romantic badboii(s) generously spreading love”.
  • Rewind dat bestaat uit drie MC’s. Rewind haalde in 2016 de tweede plek bij Humo’s Rock Rally en lanceerde in oktober 2018 zijn MAD’ EP.

Elektro in Gent

In de Gentse Vooruit waren Charlotte Adigéry (WWWater) en Wouter Vanhalemeesch, programmator van Vooruit, verantwoordelijk voor de selectie. Hun drie favorieten voor de Elektro Poppitch werden:

  • Bolt Ruin dat donkere, experimentel elektro brengt.
  • Monomono dat harde beats en filmische scapes combineert met strijkers en improvisaties. 
  • Outer Haven dat garant staat voor originele huiskamerexperimenten.

Aantal inschrijvingen voor de Poppitch Sessies stijgt elk jaar

Dat de Poppitch Sessies door Vlaamse bands naar waarde worden geschat, blijkt uit de inschrijvingen, die via vi.be verlopen. Charlotte Lootens van Poppunt: “Pop en rock blijven duidelijk de breedste genres, met maar liefst 122 inschrijvingen voor de Poppitch in Kortrijk. Maar ook aan de Elektro-editie in Gent namen 61 kandidaten deel: een verdubbeling tegenover de 30 kandidaten van vorig jaar.”

Volgens Jan Pauly van Poppunt, die aanwezig was bij alle drie sessies, zit er ook een duidelijke evolutie in de noden van de bands: “We merken dat er steeds meer vraag is naar trajectbegeleiding en ondernemerschap bij muzikanten.”

Vijf tips voor beginnende muzikanten

Voor een beginnende band of muzikant met ambitie is een Poppitch Sessie alvast een goede start. Wij selecteerden vijf tips van de experts uit de laatste Poppitch Sessie in Vooruit:

Creëer zelf je scene. 
Vooral bij genres die minder mainstream zijn, is het geen slecht idee om zelf evenementen te organiseren. Probeer artiesten die je inspireren daarvoor warm te maken.

Zoek actief naar clubs, festivals en andere organisaties die in jouw genre programmeren. 
Breng die organisators en programmatoren in contact met je muziek. Vraag hun of ze je niet ergens als voorprogramma kunnen inboeken.

Werk samen met artiesten uit andere sectoren. 
Je muzikale verhaal versterk je bijvoorbeeld met een fotograaf die je band portretteert of een moderne danser die een performance doet tijdens een van je live optredens. Zo houd je je publiek geïnteresseerd bovendien.

Beschouw alles als release. 
Focus niet te hard op die ene release, waarbij dan alles perfect moet zijn. Alles kan je als een release beschouwen: van een fotoshoot over een (live)clip tot een tattoo van je bandlogo... Zo blijf je buzz creëren. Die releases mogen schoonheidsfoutjes bevatten. Elke artiest blijft altijd zoeken, dat is geen schande. Neem je publiek mee in die ontdekkingstocht. 

Lees de Poppuntgids. 
In de Poppuntgids vind je duizend en één tips over de zakelijke kant van je project, over je rechten, over hoe je op een affiche raakt, over social media en zoveel meer. De gids bevat een pak onmisbare informatie die de muzikale jungle doorzichtiger maakt, voor muzikanten en dj’s. 

Bestel de Poppuntgids via de e-shop van Poppunt. Na bestelling haal je de gids gratis af bij een AMPLO-kantoor van jouw keuze. Klik hier voor het dichtstbijzijnde AMPLO-kantoor.

Wat doet Poppunt?

Poppunt is een vzw die werkt als (onder)steunpunt voor muzikanten, dj’s en producers in Vlaanderen. De organisatie wil meer speelkansen creëren en mensen in het muzieklandschap begeleiden in hun traject. Je kan bij hen ook terecht voor juridisch en zakelijk advies.

Poppunt beheert onder meer het platform vi.be en brengt de Poppunt Gids en Poppunt Magazine uit.

Via Poppunt Sessions en Play & Produce organiseert Poppunt afwisselend workshop- en infodagen voor pop- en rockmuzikanten en voor dj’s en producers. Met bijvoorbeeld Stoemp! en Lokale Helden geeft Poppunt ook een podium aan zijn doelpubliek.

AMPLO is sinds 2009 structurele partner van Poppunt. Daarom is AMPLO actief aanwezig op alle events die Poppunt organiseert.