Blog

BRIFF2022: De screenwriters’ day is back!

De Screenwriters’ Day is een dag die integraal in het teken staat van de scenarist. Deze dag bestaat uit rondetafelgesprekken waarin de uitdagingen van het beroep in alle stadia van een carrière aan het bod komen aan de hand van de ervaringen van de verschillende sprekers.

Programma 2022

11:00-13:00: "Ontwikkelen van je scenarioproject en networking: de belangrijkste stappen vanaf het eerste idee tot de realisatie van je project." (sessie in het Nederlands)

Hoe concretiseer je een idee, of hoe maak je van je idee een volwaardig project? - Een stappenplan.

Als gastsprekers nodigen we een duo scenarist/ producent uit die reeds samenwerken, daarnaast een vertegenwoordiger van de VRT Fictie en een vertegenwoordiger van het VAF scenarioatelier.

Hoe kan je een project starten en ontwikkelen? Wat zijn de verwachtingen van de producent naar de scenarioschrijver toe en op welke manier kan de scenarioschrijver zelf in contact komen met een producent? Hoe en in welk stadium van het schrijven moet je producenten benaderen? Hoe kan je een televisieserieproject aan de zenders presenteren? Hoe weet je of je idee aanslaat bij producenten en omroepen? Moet je in België zoeken of in het buitenland?

Dit zijn enkele van de vragen die het panel van sprekers zal trachten te beantwoorden aan de hand van een casestudy. Ze zullen focussen op zowel de algemene aspecten bij het ontwikkelen van projecten, alsook de specifieke thema’s behandelen van de desbetreffende case.

Deze sessie wordt gemodereerd door Mattias Goovaerts (Scenaristengilde)

Sprekers:

Frederike Migom (Scenariste en regisseuse) & Ivy Vanhaecke(producente - De Mensen)

13.00-14.30: Netwerklunch

In het gezelschap van de gastsprekers en de toehoorders van de ochtend- en namiddagsessies.

15:00-17:00: "Show me the money: how to make a living as a screenwriter" (sessie in het Engels)

Voor scenaristen is het een grote uitdaging om van hun werk te kunnen leven en er erkenning voor te krijgen. In deze sessie zullen Nederlanstalige en Franstalige scenarioschrijvers met verschillende achtergronden alsook juristen hun antwoorden formuleren op deze vraag. Zowel vanuit de invalshoek van de vergoedingen (‘Wat kan inkomsten genereren voor een scenarioschrijver? Waar moet ik op letten bij het tekenen van een contract?), als van de diversifiëring van het werkterrein (‘hoe stap ik over van het ene project naar het andere? Wat heb ik nodig om een duurzame carrière uit te bouwen? Kan ik aan beide kanten van de taalgrens werken?’)

17:00: Drink

Elke deelnemer heeft de mogelijkheid zich in te schrijven voor de sessie van 11u en die van 15u.

Inschrijving is afhankelijk van beschikbaarheid.

Voor alle informatie: industry@briff.be

In samenwerking met Amplo, mediarte, ASA, Scenaristengilde, SACD en deAuteurs