menu icon menu icon
blog - Pepijn Lammar

3 artistieke contracten en verder geen zorgen? Vergeet de VDAB niet!

13-03-2023

We horen het wel vaker: “Ik heb mijn kunstenaarsstatuut al jaren en bewijs elk jaar 3 artistieke contracten bij mijn vakbond en tóch wil de VDAB me ergens anders aan het werk zetten!” Hoe kan dat?

Het kunstenaarsstatuut

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat hét kunstenaarsstatuut eigenlijk niet bestaat. Er is geen apart statuut voor artiesten in België. Wel zijn er een aantal voordelen betreffende de werkloosheidsuitkering voor artiesten en voor zij die binnen de artistieke sector een ondersteunende of technische functie uitvoeren. Je leest er alles over in onze longread over het kunstenaarsstatuut.

RVA vs. VDAB

De regels van de RVA zijn niet die van de VDAB. Hoewel het voor de RVA voldoende kan zijn om drie korte contracten te bewijzen om uitkering als artiest te verlengen, wil de VDAB jou zo snel mogelijk aan het werk krijgen. Zij zien namelijk in eerste instantie dat je een werkloosheidsuitkering hebt en dus werk zoekt.

Wie werkt als artiest kan de ‘passende dienstbetrekkingen’ van de VDAB wel weigeren. Dit kan door te bewijzen dat je – op het moment dat de VDAB jou oproept – gedurende de voorbije 18 maanden 156 dagen gewerkt hebt als artiest. Hiervan mogen ook 52 dagen niet-artistiek zijn en voor dagen die uitbetaald zijn in taakloon kan de cachetregel toegepast worden. Let op! Dit is enkel een voordeelregel voor artiesten.

Kan je niet bewijzen dat je voldoende gewerkt hebt of moeite doet om meer opdrachten binnen te halen en blijf je hardnekkig de voorgestelde jobs van de VDAB weigeren? Dan kunnen zij eventueel besluiten om je te schrappen van je uitkering. Hierdoor verlies je dus ook mogelijks je kunstenaarsstatuut.

Conclusie?

Het blijft belangrijk om op elk moment genoeg (artistieke) prestaties te kunnen bewijzen. Met enkel drie korte contracten per jaar is de kans reëel dat de VDAB bij je zal blijven aankloppen.

Ben je zelf het overzicht kwijt?

Vraag aan je AMPLO-consulent een afspraak om je situatie in te schatten.

share this

blog

CUT TO: GENT kijkt terug op een geslaagde editie

Het festival brengt filmmakers samen en biedt het publiek een inspirerende mix van onder meer films, workshops en netwerkmomenten.

Lees meer

blog

Unwrap festival voor professionals en studenten uit de entertainmentsector

Van 12 tot 14 oktober kan je in Kortrijk naar Unwrap, een crossover festival waar professionals, opleidingen, start-ups en freelancers uit de entertainment- en gamesector elkaar ontmoeten.

Lees meer

blog

Artisan Platform en Amplo/Paymate versterken de creatieve sector

Artisan Platform en Paymate, de payroll service van Amplo, versterken de creatieve sector

Lees meer